Zwaluwgekwetter per stuk

€ 6,95
Omschrijving

Op de biovak heb ik dit kaasje voor het eerst geproefd en vanaf nu kunt ook u ervan genieten. De eerste echt lekkere Nederlandse witschimmelkaas van koemelk. (Van geitenmelk hadden we natuurlijk al de Machedoux en van schaap de Skeapsrond.)

De basis

Het bedrijf van John en Liane Arink werkt al ruim 15 jaar biologisch vanuit
een gesloten bedrijfsvoering: al het voer voor de koeien wordt zelf verbouwd.
De koeien krijgen dus ook geen aangekocht krachtvoer, maar eigen graan. De
zwartbonte Fries Hollandse koeien lopen zo lang mogelijk buiten, ze houden hun
horens en de kalfjes maken de eerste periode deel uit van de kudde. Evenwicht
en duurzaamheid maken dat het bedrijf al jaren werkt zonder antibiotica.

Melk zonder poespas; zo puur; zo is ook de kaas.

De kaas

Het kaasje wordt gemaakt van rauwe, verse
melk. Dus zonder enige bewerking (koelen of verhitten) gaat de melk
rechtstreeks naar de kaasmakerij. Aan de melk wordt alleen zuursel,
witschimmelcultuur en stremsel toegevoegd. Het stremsel is microbieel: d.w.z. van
niet-dierlijke herkomst zoals lebstremsel. De kaasjes gaan kort in een zoutbad
om daarna de schimmel te laten groeien en te rijpen. Als ze mooi wit zijn dan
worden ze verpakt. Hierna gaat de rijping verder; de kaas rijpt van buiten naar
binnen, dus bij jonge kaas kan de kern nog stevig zijn en onder de korst al
zacht. Smaken verschillen maar over het algemeen is de kaas tussen 5 en 7 weken
het lekkerst. De houdbaarheid is 9-10 weken.

Zoals het voor alle kaassoorten geldt; het kaasje smaakt het best bij kamertemperatuur.

De naam

In zwaluwgekwetter komt mijn liefde voor koeien, voor kaas en voor het biologische bedrijf samen. Door ook regelmatig te melken ken ik de koeien. Het is prachtig om van hun melk kaas te maken.

Hermiene Makkink

Eko boerderij
Arink te Lievelde