Geen producten (0)
 

Boeren Leyden Traditioneel 500 gram

€ 10,45 (inclusief btw 9%)
Omschrijving

Nu met Slow Food Presidium status!

15 maanden gerijpte kaas van Theo Warmerdam.

Sommige tradities gaan gelukkig nooit verloren, neem nou het ambachtelijk bereiden van de Boeren-Leidse.

Deze kaas, die al eeuwen lang in de omgeving van de Sleutelstad Leiden wordt gemaakt, wordt door kenners geroemd om zijn kenmerkende smaak.

Boeren-Leidse .... een tinteling op de tong. 

De Boeren-Leidsekaas is stevig en ietwat kruimelige van structuur. Dat komt omdat deze bijzondere kaas van oudsher wordt gemaakt van afgeroomde melk, met slechts een vetgehalte van tussen de 30 en 40%. Daarom wordt "Boeren Leidse" in het Rijkskaasmerk aangeduid met 30+. Het 'halfvolle' karakter garandeert bovendien een langere houdbaarheid.

De Boeren-Leidsekaas heeft een krachtige, rijke smaak. Met toevoeging van komijnzaad, voor net dat beetje extra pit.

Lekkere pittige Leidse Kaas, minder vet omdat de melk eerst wordt afgeroomd voor de Leidse boter.

De Boeren-Leidsekaas wordt hedentendage nog gemaakt door slechts enkele tientallen boeren en boerinnen, die dit traditionele ambacht van generatie op generatie hebben geleerd. Rond 1970 telde het aantal makers van deze kaas nog maar 9, tegenwoordig ligt dit aantal rond de 12.

De "Vereniging van Boeren-Leidse Kaasmakers" is opgericht in 1927. De voornaamste doelstelling van de vereniging is het beschermen en behouden van de karakteristieke eigenschappen van de Boeren-Leidsekaas.

De kenmerken zijn o.a.:

-mager zuivel (30 tot 40% vetgehalte in droge stof)

-komijnzaad toegevoegd

-hoekige zijkanten

-rood-bruine coating

-reliëf-indrukmerk met de gekruiste sleutels

Alleen de leden van de "Vereniging van Boeren-Leidse Kaasmakers" brengen het reliëf-indrukmerk met de gekruiste sleutels aan op hun kaas. Aan de hand van o.a. dit indrukmerk is dus de enig echte Boeren-Leidse te herkennen.

www.boerenleidsekaas.nl